blog.archikon.nl

blog van ARCHIKON architecten & constructeurs

15.12.2011
CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID IN HET NIEUWS
CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID IN HET NIEUWS
Gepost door:

Door de media (RTL4) is het thema van constructieve veiligheid weer op de kaart gezet. Uit onderzoek blijkt dat bij de bouw van woningen en appartementencomplexen jaarlijks duizenden fouten worden gemaakt.

Dit staat in een nieuw rapport over de kwaliteit van de Nederlandse bouw (CUR Bouw- en Infra-rapport 235). Zo wordt er gepleit om een “APK-keuring” voor oude gebouwen in te voeren.

Door de actualiteit van o.a. een afgebroken galerij van een flatgebouw in Leeuwarden en het ingestorte stadiondak van FC Twente,  wordt de constructieve veiligheid van gebouwen weer onder de aandacht gebracht.  Op zich vervelende en ingrijpende  voorvallen, om het belang van constructieve veiligheid onder de aandacht te brengen.

Toch is het een onderwerp wat voortdurend aandacht vraagt van alle, bij de planvorming en realisatie, betrokken partijen. Maar dus ook op het gebied van onderhoud en beheer.

Zo is er, door veranderende omstandigheden op het gebied van (thermische) isolatie, gebruik en last but not least de leeftijd van een bouwwerk, aanleiding om de betrouwbaarheid van belangrijke constructieve elementen als galerijen en vloeren te toetsen.

Op dit moment wordt door de Rijksoverheid de betrouwbaarheid van civiele constructies in de vorm van bestaande kunstwerken als bruggen en viaducten in kaart gebracht.

Een aandachtspunt wat ook bij bouwkundige constructies niet onderbelicht mag blijven.

Niet dat er op korte termijn allerlei constructies op instorten staan. Maar het is wel reden genoeg om een risico-inventarisatie te maken.

De constructeurs van ARCHIKON kunnen u, door hun  brede kennis en expertise op het gebied van bouwkundige constructies,  met raad en daad bijstaan bij het opstellen van een dergelijke risico-inventarisatie.

geen reacties

Naam

E-mailadres(*)

Website

Je reactie (of vraag of opmerking)

*wordt niet gepubliceerd

overzicht
archikon.nl
archikonconstructeurs.nl